Kuchnia

Kulinaria

- 0,5 kg truskawek
- 3 dojrzałe kiwi
- 1 duży banan
- duży kubek jogurtu greckiego, ok. 400 g.
- 5 łyżek mleka
- cukier do smaku

(na 4 porcje)

Truskawki umyj dokładnie i usuń szypułki. Wrzuć do miski i zmiksuj na gładką masę. Dodaj cukru do smaku (ja dałam 1 łyżkę).
Kiwi obierz i zmiksuj w drugiej misce z bananem. Tego już raczej dosładzać nie trzeba.
Do jogurtu dodaj mleko i dokładnie wymieszaj. Chodzi o to, aby wszystkie masy miały podobną konsystencje. Mój jogurt był bardzo gęsty więc musiałam go rozcieńczyć. Możesz dodać odrobinę cukru.
Na dno kieliszka wlej masę truskawkową, na nią łyżką wyłóż delikatnie jogurt, potem kiwi z bananem, kolejno jogurt i na wierzch znowu truskawki. Udekoruj np. pociętymi na plasterki truskawką i listkami mięty.
Można podawać od razu, ale lepiej wstawić do lodówki, aby deser mocno się schłodził.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation