DIY - zrób to sam

smacznego

Zakwas buraczany na barszcz czerwony
Składniki scroll down for English
Przepis Lemnis i Vitry
ok. 1,5 - 2 kg buraków
gorąca, ale nie wrząca woda
2 kromki chleba żytniego, razowego na zakwasie
2-3 ząbki czosnku
4 listki laurowe
Megaduży, wyparzony słój (ja użyłam 3L) lub kamionkowe naczynie
kawałek czystej gazy lub ściereczka kuchenna
sznurek

1. Buraki dobrze wyszoruj, obierz ze skórki i pokrój w cienkie plasterki.
2. Ułóż buraki w przygotowanym słoju lub naczyniu
3. Na wierzchu umieść czosnek, listki bobkowe oraz 2 kromki chleba
4. Zalej wszystko gorącą wodą, tak, żeby wszystko, łącznie z chlebem było zanurzone w wodzie
5. Przykryj gazą lub ściereczką i obwiąż sznurkiem
6. Odstaw w ciepłe miejsce na 5-6 dni
7. Po leżakowaniu w ciepłym miejscu przez kilka dni zlej zakwas znad buraków i trzymaj w lodówce i używaj do przygotowania barszczu (przepis już za kilka dni). Buraki zachowaj, gdyż przydadzą się do jednego z kolejnych przepisów.

English version
Ingredients
Lemnis and Vitra recipe
around 1,5 - 2 kg beets
hot but not boiling water
2 slices of sourdough, wholemeal, rye bread
2-3 cloves of garlic
4 bay leaves
Big, thoroughly cleaned jar (I used 3L large jar)
clean kitchen cloth
a piece of string

1. Wash beets thoroughlym peel them, and thinly slice them
2. Place sliced beets in a jar
3. On top of beets arrange garlic, bay leaves and slices of bread
4. Pour over hot water in the jar in such a way that everything is immersed in it
5. Cover with kitchen cloth and secure with a string
6. Set aside in warm place for 5-6 days
7. After aging decant the sour pickled beet juice and keep refrigerated and use when necessary for borscht preparation (recipe coming soon). Don't discard beets, since they will be perfect base for a delicious salad.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation