Kuchnia

Kuchcikowe

składniki na 12 sztuk:

3 duże białka
1 i 3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka dowolnego ekstraktu (np. z wanilii, z migdałów), można pominąć
1/4 szklanki wody
12 wafelków do lodów
białka, cukier, wodę umieścić w szklanej lub metalowej misce. ubijać je mikserem przez około 1 minutę (końcówkami do ubijania białek). w garnuszku zagotować niewielką ilość wody; nad nim umieścić miskę z białkami - nie powinna dotykać powierzchni wody. podczas gdy woda w garnuszku paruje, w misce ubijać w dalszym ciągu nasze białka z cukrem, przez równe 12 minut. temperatura pianki po tym czasie powinna osiągnąć około 70ºc. jeśli nie posiadacie termometru cukierniczego, nie martwcie się. jeśli będziecie ubijać białka przez równe 12 minut w kąpieli wodnej, na pewno osiągną wymaganą temperaturę. białka będą z każdą minutą ubijania robiły się coraz bardziej gęste, co na pewno nie ujdzie waszej uwadze. na sam koniec wmiksować ekstrakt.

przygotować rękaw cukierniczy z okrągłą grubą nasadką. przełożyć do niego pianę i wyciskać spiralnie do wafelków. włożyć je do lodówki na czas przygotowania czekolady.

składniki na polewę czekoladową:

240 g gorzkiej czekolady
2 łyżki oleju rzepakowego
czekoladę razem z olejem umieścić w kąpieli wodnej i roztopić. przelać do wysokiego kubka, pozostawić na 15 minut, by przestygła.

po tym czasie wyjąć ciepłe lody z lodówki. trzymając za wafelek, szybkim i pewnym ruchem ręki zanurzyć w czekoladzie. odczekać chwilę, by nadmiar czekolady skapał, odstawić (np. do przygotowanej szklanki). tak samo postąpić z resztą lodów. schłodzić.

przechowywać w lodówce (do 3 dni)

smacznego :-).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation