Kuchnia

KUCHNIA

Italian Style Hamburger.

Hamburgery
400 g mielonej wołowiny
1 kulka mozzarelli
50 g suszonych pomidorów
1/2 wiązki świeżej bazylii
sól i świeżo mielony pieprz
4 bułki
100 g rukoli
1 pomidor
4 plasterki pancetty
1 łyżka octu balsamicznego
2 łyżki oleju extra vierge
1 łyżeczka masła

Pesto
40 g orzeszków pinii
50 g parmezanu
1/2 wiązki świeżej bazylii
100 ml oleju extra vierge
1 ząbek czosnku

Przygotowanie

Pesto
Orzeszki pinii, parmezan, bazylię i olej włożyć do blendera. Obrać czosnek i dodać do reszty, wszystko zmiksować. Doprawić solą i pieprzem.

Hamburgery
Mięso przełożyć do miski. Mozarellę przekroić na pół, jedną połówkę pokroić w drobną kostkę i dodać do mięsa. Suszone pomidorki i bazylię drobno pokroić i dodać do miski, doprawić solą i duzą ilością pieprzu. Wymieszać. Uformować cztery kulki i spłaszczyć na hamburgery.

Rozgrzać patelnię grilową i piec hamburgery przez 4 minuty, odwrócić i ponownie piec przez 4 minuty.
Rozgrzac masło na patelni i piec pancettę na złoto-brązowy kolor.

Drugą połowę mozzarelli pokroić w cienkie plasterki. Rukolę opłukać, przełożyć do miski i polać octem balsamicznym oraz olejem, wymieszać. Opłukać pomidory i pokroić w plasterki.

Bułki przekroić i posmarować obie części zrobionym pesto. Na dolnej części położyć rukolę, pomidora i pancettę, przyłożyć mozzarellą i hamburgerem. Zamknąć górną częścią bułki
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation