Kuchnia

Kuchnie Orientu

KURCZAK PO CHIŃSKU

SKŁADNIKI:

1 kg piersi z kurczaka
1 kg pieczarek
2 - 3 duże marchewki
2 duże cebule
1 duży seler
po 1 dużej czerwonej i żółtej papryce
3 ząbki czosnku
3 - 4 łyżki oleju sojowego
mielona ostra papryka, sól, pieprz
olej



SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:

Olej rozgrzać na głębokiej patelni, dodać zmiażdżone ząbki czosnku, chwilkę przesmażyć. Dodać piersi kurczaka pokrojone w kostkę i sos sojowy. Smażyć do czasu, aż kurczak zmieni barwę na białą. Zdjąć mięso z patelni, a na tym samym tłuszczu podsmażyć oczyszczone i pokrojone w kostkę warzywa i pieczarki pokrojone w plasterki. Warzywa smażyć tak długo, aż będą miękkie, ale nadal chrupiące. Dodać mięso. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. Aby uzyskać sosik, podlać potrawę odrobiną wody. Jeśli pieczarki puszczą dużo wody, sos zagęścić łyżką mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w odrobinie zimnej wody.

Uwaga: Z podanych ilości składników wychodzi duża ilość potrawy. Ja najczęściej robię z połowy składników. Jeśli mamy czas warto piersi z kurczaka (pokrojone w kostkę) zamarynować dzień wcześniej w sosie sojowym i zmiażdżonych ząbkach czosnku.

http://rozkoszepodniebienia.blox.pl/2012/03/Wystarczy-odrobina-warzyw-piers-z-kurczaka-i.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation