Kuchnia

food

Żeberka z sosem orzechowym

Składniki:

1 kg żeberek wieprzowych

2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 łyżka sosu sojowego
1 łyka octu winnego
2 łyżki oleju

sól





Wykonanie:

Żeberka umyć, podzielić n porcje., posolić.

Zrobić marynatę.
Koncentrat pomidorowy, sos sojowy, olej i ocet - połączyć razem. Marynatą zalać żeberka i wetrzeć marynatę w mięso.
Odstawić na 2 godziny.


Żeberka przełożyć do foliowego rękawa do pieczenia.
Piec w temperaturze 170 stopni C przez 45 minut. Po tym czasie rozciąć rękaw i piec odkryte żeberka przez 10-15 minut.

Do żeberek polecam sos orzechowy.

SOS ORZECHOWY:
3 łyżki masła orzechowego niesolonego
1,5 łyżki majonezu
1 łyżka sosu sojowego
łyżeczka posiekanego chilli

Wszystkie składniki łączymy bardzo dokładnie. Sos podajemy do żeberek lub innych mięs.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation