Kuchnia

ciasta, ciasteczka, desery

Cantuccini

Składniki
• 250 g - mąki
• ½ łyżeczki - proszku do pieczenia
• ½ szklanki - cukru
• szczypta soli
• skórka z cytryny
• 1 łyżka - masła
• 2 - jajka
• 150 g - migdałów
• Do posmarowania
• 1 - żółtko
• 1 łyżka - mleka
• Opis przygotowania
• Migdały (w skórce) posiekać nożem na mniejsze kawałki. Na stolnicę przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, skórkę otartą z cytryny, sól i masło. Wysiekać.
• Zrobić kopczyk, w kopczyku dołek, wybić jajka. Zagarnąć nożem i zaraz po tym, jak zrobią się „kluski", zarobić ciasto.
• Gdy tylko składniki się połączą, dosypać pokrojone migdały i zagnieść je z ciastem. Uformować wałek i włożyć do lodówki na co najmniej pół godziny.
• Po leżakowaniu w chłodzie podzielić na trzy części, uformować wałki (około 2 cm średnicy). Blachę piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej wałki ciasta, lekko spłaszczyć.
Żółtko roztrzepać z mlekiem i posmarować nim ciasto. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 30-35 minut.
• Wyjąć i wystudzić, następnie pokroić w ukośne kromeczki o grubości około 2 cm. Ponownie umieścić je na blasze wyłożonej papierem i suszyć w temp. 150 st. C przez 20 minut. Podawać z kawą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation