Kuchnia

wypieki

(spróbować z ciastem francuskim)
Banany zapiekane w cieście | Full of Taste

Składniki na 4 porcje
– 3 płaty ciasta filo
– 4 dojrzałe banany
– sok z połowy cytryny
– 1 jajko
– 3 łyżki powidła lub dżemu morelowego
– 1,5 łyżki płatków migdałowych
– polewa czekoladowa

Banany obrać, odciąć końce, następnie należy skropić mocno sokiem z cytryny, tak aby nie zmieniły koloru.

Z ciasta wycinamy 4 kwadraty wielkości 12-14cm. Na każdym kwadracie kładziemy po przekątnej wcześniej przygotowanego banana. Wolne rogi smarujemy białkiem i delikatnie owijamy owoc. Roztrzepujemy białko i smarujemy nim ciasto którym owinięte są banany.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia a następnie układamy na niej banany. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyciągnięciu smarujemy podgrzanym powidłem (lub dżemem) i posypujemy płatkami migdałowymi. Na koniec całość dekorujemy polewą czekoladową.
Możemy także podawać z gałką ulubionych lodów.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation