Kuchnia

zupy

Mogettes à la charentaise

500 g suszonej białej fasolki, namoczonej w wodzie przez 12 godz
3 łyzki oliwy
4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
1 duża cebula, drobno posiekana
3 cebulki szalotki, drobno posiekane
3 marchewki, pokrojone w talarki
50 g wędzonej szynki lub bekonu, pokrojonego w słupki
750 ml bulionu warzywnego lub mięsnego
3 liście laurowe
3 gałązki tymianku
kilka gałązek pietruszki i łodyga selera naciowego
400 g pomidorów z puszki lub świeżych, pokrojonych w kostkę
sól i pieprz do smaku

W dużym żeliwnym garnku na rozgrzanej oliwie szklimy, cebulę, marchewkę, dodajemy szynkę i czosnek i jeszcze chwilę smażymy. Dodajemy wypłukaną i uprzednio namoczoną fasolę, zalewamy bulionem i wrzucamy liście laurowe, tymianek, pietruszkę i seler. Przykrywamy i gotujemy na maleńkim ogniu przez ok. 1 godz i 45 min. Dodajemy pomidory, sól i pieprz i dusimy jeszcze bez przykrycia przez ok. 30 min do miękkości fasoli. Wyjmujemy zioła.

Podajemy z wiejskim chlebem (najlepiej fouée) i rillettes de porc


Read more: http://www.kuchnianadatlantykiem.com/2013/01/fasolki-kamyki-czyli-afrykanska-fasola.html#ixzz2Hwl1Dyib
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation