Kuchnia

przekąski

KĄSKI DROBIOWO-KOKOSOWE

Składniki:
- 500 g piersi kurczaka
- cytryna
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki ostrej papryki
- 2 łyżeczki imbiru
- 2 łyżeczki curry
- sól, pieprz
- 2 jajka + 3 łyżki mleka
- szklanka wiórków kokosowych
- 3 łyżki bułki tartej
- Party DIP meksykański Prymat
- olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:
1. Pierś kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w paski i oprószyć lekko solą i pieprzem.
2. Cytrynę umyć, sparzyć i osuszyć, Skórkę zetrzeć i wycisnąć sok.
3. Do cytryny dodać ostrą paprykę, curry, imbir i oliwę, wszystko wymieszać.
4. Do marynaty włożyć kurczaka i odstawić do lodówki na 30 minut.
5. Kokos wymieszać z bułką tartą.
6. Jajka rozkłócić z mlekiem.
7. Każdy kawałek kurczaka moczymy w jajku i panierujemy w kokosie, smażymy na głębokim tłuszczu. Tłuszcz nie może być za gorący, smażyć musimy kilka minut, tak by mięso się usmażyło a kokos się nie spalił.
8. Gotowe układać na ręczniku papierowym, by osączyć je z nadmiaru tłuszczu.


** Kąski kokosowe podawać z dipem Meksykańskim, rozrobionym wg przepisu na opakowaniu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation