Kuchnia

Obiad

Karp w sosie śmietanowo-migdałowym

Składniki

Ryba:

filety z karpia, 2 sztuki
cytryna, 1 sztuka
sól, świeżo mielony czarny pieprz
oliwa, 1 łyżka
masło 1 łyżka

Sos:

masło, 1 łyżka
czosnek, 1 ząbek
migdały, 2 garści
śmietana kremówka (30%), 100-120 militrów
sól, świeżo mielony czarny pieprz
pieruszka, 1/2 pęczka

Sposób przygotowania

Karpia umyć i osuszyć. Obłożyć plastrami cytryny, przykryć folią aluminiową i wstawić do lodówki na godzinę. Następnie przyprawić. Psmarować oliwą. Przełożyć do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia. Na rybie ułożyć płatki masła. Piec przez 20-25 minut w piekarniku rozgzanym do 180 stopni.
Na maśle zeszklić drobno posiekany czosnek i grubo pokrojone migdały. Wlać śmietanę. Przyprawić. Chwilę gotować. Sos powinien lekko zgęstnieć. Zdjąć z ognia. Dodać drobno posiekną pietruszkę. Wymieszać. Karpia podawać polanego sosem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation