Kuchnia

ciasteczka

sernik kajmakowy

Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm:
Spód:
- 100 g pełnoziarnistych ciastek,, pokruszonych
- 30 g masła, rozpuszczonego
Masa serowo-kajmakowa:
- 230 g kajmaku
- 50 g masła
- 100 g cukru
- 3 jajka
- 600 g sera 3-krotnie mielonego
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Wierzch:
- kajmak
- migdały w słupkach/płatkach

Ciastka mieszamy z masłem. Mieszanką wyłożyć dno tortownicy (z papierem do pieczenia) , wyrównać wierzch łyżką. Piec w temp. 190°C przez ok. 12 minut. Następnie utrzeć masło z cukrem i ekstraktem z wanilii. Dodać kajmak i utrzeć na gładką masę. Następnie wbijać po jednym jajku, nie przerywając ucierania. Na koniec dodawać po łyżce sera oraz mąki. Całość dokładnie wymieszać i wylać na podpieczony spód. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec przez 45-50 minut. gdyby wierzch zbyt szybko się rumienił, a ciasto nadal było surowe, należy przykryć ciasto folią aluminiową i kontynuować pieczenie. Gotowy sernik pozostawić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do całkowitego wystudzenia. Następnie posmarować wierzch pozostałym kajmakiem i posypać migdałami. Wstawić do lodówki na min. 1 h.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation