Kuchnia

dieta

QURRITO czyli QUESADILLA Z KURCZAKIEM, SEREM I KUKURYDZĄ

Składniki:
- 2 duże tortille lub 4 mniejsze (użyłam dwóch o średnicy 30 cm)
- 200 g sera cheddar
- ok 400 g piersi z kurczaka
- 1 czerwona cebula
- 1/3 puszki kukurydzy
- sos barbecue
- sól, pieprz, słodka papryka

PRZYGOTOWANIE:
1. Pierś z kurczaka umyć, oczyścić z błon i pokroić w około jedno centymetrową kostkę. Wrzucić do miseczki. Doprawić solą, pieprzem i słodką papryką w proszku. Usmażyć na rozgrzanej patelni do zarumienienia.
2. Cebulę przekroić na połowę i pokroić w pióra lub półplasterki.
3. Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach (szybciej się roztopi).
4. Tortille posmarować sosem barbecue.
5. Jeden placek ułożyć na dużej, rozgrzanej patelni (użyłam grillowej) sosem góry. Posypać połową startego sera. Nałożyć usmażoną pierś z kurczaka, cebulę i kukurydzę. Posypać resztą startego sera. Przykryć drugą tortillą. Przycisnąć dłonią.
6. Smażymy na jednej stronie do czasu, aż tortilla się zarumieni a ser roztopi.
7. Aby przełożyć tortillę na drugą stronę najłatwiej przykryć ją dużym talerzem, energicznie obrócić patelnię o 180 stopni, podtrzymując talerz drugą ręką. Zsunąć tortillę z talerza na patelnię i ponownie przesmażyć do roztopienia się sera i zarumienienia.
8. Gotową quesadille pokroić na cztery lub sześć kawałków.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation