Kuchnia

Przepisy

Zdrowa Kuchnia Sowy: Soczewica z ryżem i kalarepką - nietypowo, ale smakowicie:)

Składniki na 2 porcje:

* 4 łyżki soczewicy (sn)
* 4 łyżki ryżu brązowego (o)
* mały por (o)
* 1/2 papryki czerwonej (sł)
* kalarepka (sł)
* curry (o), majeranek (g), kolendra (o) , kminek (sł), sól morska (sn)
* łyżka pasty curry średniej (o)
* kolendra świeża (o)
* olej (sł)


Ugotowałam osobno ryż i soczewicę - ryż wrzuciłam na wrzątek z dodatkiem łyżeczki oleju i gotowałam ok. 30 min., a soczewicę wrzuciłam do wrzątku, do którego dodałam trochę majeranku, kminku i 1/2 łyżeczki rozgniecionej kolendry i gotowałam mniej więcej tyle samo co ryż.
W międzyczasie na rozgrzany olej wrzuciłam pokrojoną w kostkę kalarepkę, dodałam paprykę również pokrojoną w kostkę, chwilę mieszałam, dorzuciłam pokrojonego w półplasterki pora, sypnęłam obficie curry, dołożyłam pastę, ryż, lekko posoliłam, podlałam odrobiną wody (wykorzystałam wodę pozostałą po odcedzeniu soczewicy) i dusiłam pod przykryciem przez moment, tak żeby kalarepka pozostała jędrna.
Dodałam soczewicę, wymieszałam, posypałam listkami kolendry i z apetytem zjadłam:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation