Kuchnia

Przepisy

Bazyliowe tagliatelle z kremowym sosem i pieczonymi pomidorkami

Składniki ciasto:

2 jajka
150 g świeżych listków bazylii
2 szklanki mąki pszennej
szczypta soli
Składniki sos:

125 g serka kremowego Arla Apetina pomidory i bazylia
200 g śmietanki
2 ząbki czosnku
200 g pomidorków cherry
150 g kiełków rzodkiewki
sól, pieprz
oliwa z oliwek
Składniki pozostałe:

płatki parmezanu
Sposób przyrządzenia:

Liście bazylii dokładnie myjemy i miksujemy do powstania jednolitej masy. Na stolnice przesiewamy mąkę z dodatkiem soli, do miseczki wybijamy jajka i roztrzepujemy je, po czym przelewamy je do mąki, dodajemy bazylię i zagniatamy elastyczne ciasto. Odstawiamy je pod przykryciem na kilkanaście minut. W tym czasie na blaszce rozprowadzamy oliwę z oliwek i wkładamy ją do nagrzanego piecyka. Na gorącej blaszce rozkładamy pokrojone na pół pomidorki doprawiamy solą i pieprzem i pieczemy przez ok 15 minut. Ciasto rozwałkowujemy cienko (na ok 2-3 mm) przy użyciu wałka lub maszynki do makaronu, na długie prostokąty. Następnie tniemy je na 8 milimetrowe wstążki. Makaron gotujemy w osolonej wodzie ok. 4 minut. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek dodajemy wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku, następnie dodajemy śmietankę i serek intensywnie mieszając aby się połączyły. Na końcu dodajemy pieczone pomidorki oraz kiełki rzodkiewki. Doprawiamy solą i pieprzem. Makaron łączymy z sosem i podajemy z płatkami parmezanu.

Smacznego :)

PS. To wspaniałe lekkie i bardzo aromatyczne danie , gorąco polecam na obiad ;)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation