Kuchnia

chleby, bułki

Tarta z cebulą (i szpinakiem) w sam raz na piknik | kuchniaagaty.pl
Składniki

ciasto
mąka pszenna - 200 g
mleko - 150 g
drożdże świeże - 15 g
cukier - 1/2 łyżeczki
sól - 1/2 łyżeczki
żółtko - 1 szt
oliwa - 40 g
farsz
cebula - 500 g
olej - 3 łyżki
boczek - 200 g (lub kiełbasa)
jajko - 2 szt
śmietanka 18 % - 150 g
ser żółty - 100 g
tymianek - 1/2 łyżeczki, suszony
natka pietruszki - 1 łyżka, posiekana
szczypiorek - 1 łyżka, posiekany
sól, pieprz - do smaku

Sposób przygotowania

Mleko wymieszać z drożdżami i cukrem, odstawić na 10 minut.

W misce wymieszać mąkę z solą, wlać rozczyn, dodać żółtko, oliwę i zagnieść gładkie ciasto (ręcznie ok. 15 minut). Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.

Cebulę obrać i pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej, włożyć cebulę i dusić na małym ogniu z tymiankiem, aż zmięknie i będzie szklista (ew. podlać odrobiną wody).

Dodać drobno pokrojony boczek/kiełbasę i dusić jeszcze 5 minut.

W miseczce roztrzepać jajka, dodać śmietanę i ser. Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.

Tortownicę o średnicy 26 cm. wyłożyć papierem do pieczenia.Wyrośniętym ciastem wyłożyć blachę formując dość wysoki brzeg.Na ciasto równomiernie wyłożyć cebulę z boczkiem i sosem.

Piec 35-40 minut w temp. 180 stopni. Przed podaniem lekko ostudzić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation