Kuchnia

przepisy

Sandra bakes a party! :: Czekoladowa wieża
Zdecydowanie jest to deser dla czekoladoholików. Jest to również deser, który zabiera dużo czasu, dlatego w przepisie nie podaję czasu przygotowania, ponieważ jest mi ciężko go określić. Jednak efekt finalny wszystko to nam rekompensuję.

Czekoladowa trufla, nieco twarda, pełna chrupiących kawałków. Następnie niesamowicie delikatny mus z białej czekolady, a na koniec "wisienka na torcie", czyli chrupki w czekoladzie. Polecam ten deser na wyjątkowe okazje.
Składniki:

Trufla
200 g czekolady gorzkiej
50 g masła
200 ml kremówki
40 g drobno posiekanych orzechów laskowych
25 g drobno pokruszonych herbatników
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 łyżeczki rumu
Mus z białej czekolady
200 g białej czekolady
200 ml kremówki
1 łyżka masła
2 jajka
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki wody
szczypta soli
Dekoracja
garść płatków śniadaniowych w kształcie preparowanego ryżu
100 g czekolada mlecznej
70 g czekolady gorzkiej
50 ml kremówki

Sposób przygotowania:

Trufla:

1. W garnku o grubym dnie albo w kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z masłem i śmietaną.

2. Kiedy uzyskasz jednolitą masę odłóż na bok, aby lekko przestudzić. Następnie odłóż do lodówki na 30minut.

3. Po tym czasie wyjmij masę z lodówki i dokładnie utrzyj na jedwabistą masę. I ponownie odłóż do lodówki na 30minut.Metalowa obręcz

4. Teraz raz jeszcze utrzyj czekoladową masę i dodaj orzechy, herbatniki, ekstrakt waniliowy oraz rum. Dokładnie wymieszaj.

5. Masę równomiernie rozłóż pomiędzy 6 walców o średnicy 6cm (zdjęcie obok).

6. Odłóż do lodówki

Mus z białej czekolady:

1. W rondelku o grubym dnie podgrzej wodę z cukrem, aż cukier się rozpuści. Gotuj około 1minuty, aż powstanie lekki syrop. Zdejmij rondel w kuchenki.

2. Połamaną na małe kawałki czekoladę przełóż do rondelka i mieszaj, aż się rozpuści.Jeżeli czekolada nie będzie chciała się rozpuścić, połóż rondelek na kuchenkę i leciutko podgrzej.

3. Odstaw do lekkiego ostygnięcia.

4. Teraz do masy dodaj żółtka, utrzyj i ponownie odstaw.

5. Ubij białka ze szczyptą soli na sztywna pianę.

6. Dodaj białka do masy czekoladowej i delikatnie wymieszaj, aż powstanie jednolita masa.

7. Wylej masę z białej czekolady na masę truflową.

8. Włóż deser do zamrażarki na całą noc.

Dekoracja:

1. Rozpuść czekolady i 25ml śmietany w rondelku. Lekko przestudź.

2. Wsypuj po kilka płatków śniadaniowych do czekolady i dokładnie obtocz w czekoladzie. Odstaw na pergamin tworząc wieżyczkę.

3. Kiedy masz przygotowane 6 dekoracji z płatków, włóż je do lodówki.

4. Do pozostałego sosu czekoladowego dodaj resztę kremówki i zamieszaj, aby powstała jednolita masa. Lekko przestudź.

5. Wyjmij deser z zamrażarki i zdejmij obręcze.

6.Polej górę deseru odrobiną sosu czekoladowego i wbij dekoracje z płatków śniadaniowych.

Wieża:

1. Do miseczki w jakiej będziesz podawać deser wlej trochę sosu czekoladowego.

2. Na środek połóż wieżę czekoladową. Od razu podawaj.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation