Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Makowiec z jabłkami
Składniki:
300g maku
100g orzechów włoskich
50g rodzynek
5 jajek
6 łyżek kaszy manny
3/4 szkl cukru
250g margaryny
5 dużych jabłek
1 łyżeczka sody
kilka kropli olejku migdałowego lub arakowego

Składniki na lukier:
1/2 szkl cukru pudru
sok z 1/2 cytryny
odrobinka mleka

do posypania:
skórka otarta z cytryny
skórka otarta z pomarańczy lub mandarynki
kandyzowane skórka cytrynowa
orzechy włoskie
płatki migdałów


Mak zalać wrzątkiem, przykryć i zostawić najlepiej na noc lub przynajmniej do wystudzenia. Na drugi dzień mak odsączyć na sitku. Orzechy posiekać i razem z rodzynkami zalać je wrzątkiem i zostawić na 15 minut. Po tym czasie odcedzić.
Mak zmielić dwukrotnie w maszynce o drobnych oczkach. Margarynę utrzeć na puch z żółtkami i cukrem. Dodać kaszę manną, sodę i aromat. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać wszystko bardzo dokładnie drewnianą łyżką.
Białka ubić ze szczyptą soli na szywną pianę. Wmieszać je na koniec do masy makowej.
Blaszkę (20x26) wyłożyć papierem do pieczenia i wlać do niej ciasto - wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 55 minut w temp. 175-180 stopni. Upieczony makowiec studzić początkowo w blaszce a następnie wyjąć i schłodzić w lodówce.

Cukier puder rozetrzeć z sokiem z cytryny. Jeśli jest zbyt gęsty można dodać odrobinkę mleka. Lukrem polać makowiec. Posypać wierzch siekanymi orzechami, płatkami migdałów, kandyzowaną skórką cytrynową i otarymi skórkami z cytryny i mandarynki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation