Święta i uroczystości

wielkanoc

Babka śmietanowo-pomarańczowa Składniki:
1,5 opakowania (po 150 g) śmietany kremówki
2,5 filiżanki (po 160 g) cukru
Szczypta soli
Opakowanie cukru waniliowego
6 jaj
1,5 filiżanki oleju (po 150 ml)
Filiżanka maki (130 g)
2 filiżanki (po 140 g) kaszy mammy
Filiżanka (70 g) wiórków kokosowych
Opakowanie proszku do pieczenia
160 ml świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
Tłuszcz i mąka do formy
Przygotowanie:
W misce umieścić pół filiżanki cukru, sól, cukier waniliowy i jajka, ubić za pomocą robota kuchennego na kremową masę. Dodać olej i śmietanę. Mąkę, kasze mannę, filiżankę wiórków kokosowych i proszek do pieczenia wymieszać i dodać do ciasta. Ciasto nałożyć do nasmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy (pojemność 2,6 l). Piec w 175 st. C przez 50 minut. 15 minut przed końcem pieczenia przykryć folią aluminiową. Wyjąć z pieca, odstawić, po 20 minutach wybić z formy i z powrotem umieścić w formie. Kilkakrotnie nakłuć patyczkiem. Sok pomarańczowy zagotować z filiżanka cukru. Babkę równomiernie polać syropem. Odstawić na 1 godzinę i wybić z formy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation