Kuchnia

Sniadanie

Jajka po benedyktyńsku

przepis na 4 porcje

składniki:

sos holenderski z TEGO przepisu
4 – 8 plasterków boczku
2 łyżeczki białego octu winnego
4 duże jajka
do podania: grzanki, angielskie muffiny śniadaniowe, bułeczki, szczypiorek, masło, sól

wykonanie:

W dużym garnku zagotujcie wodę, doprowadźcie do wrzenia a następnie przykręćcie ognień tak, żeby woda bardzo delikatnie bulgotała
Wlejcie ocet winny do wody
Rozgrzejcie suchą patelnię, kiedy będzie gorąca, włóżcie bekon, smażcie na złoto z obu stron, pilnujcie żeby się nie przypalił
Delikatnie ale zdecydowanie, wbijcie po jajka do wody uważając żeby nie przebić żółtek. Możecie wcześniej wybić jajka do kokilek i zsunąć je do wody, jednak ja wolę wbijać je od razu do wody
Gotujcie jajka aż białko się zetnie, ok 3 min jednak nie dłużej niż 4. Pilnujcie żeby woda nie gotowała się zbyt mocno a jedynie wrzała, gdyż duże bąble mogą uszkodzić żółtko
Usmażony bekon odsączcie na papierze ręcznikowym i wyłóżcie na talerze
Wyjmijcie jajka delikatnie łyżką cedzakową dobrze odsączając i ułóżcie na bekonie. Całość polejcie 2 – 3 łyżkami sosu

przepis na 4 porcje

składniki:

2 bardzo świeże żółtka
125 g zimnego masła
sok z cytryny
sól

wykonanie:

Przygotujcie kąpiel wodną, Wstawcie miskę na garnek z gotującą się wodą, wlejcie żółtka i wymieszajcie je dokładnie trzepaczką. Od tej pory musicie już ciągle mieszać
Bardzo małymi, cienki plasterkami dodawajcie masło, dokładnie rozmieszajcie zanim dodacie kolejny kawałek
Obserwujcie masę, jajka nie mogą się ściąć, jeżeli zauważycie na misce pierwsze znaki ścinającego się żółtka, szybko wstawcie miskę do miski z lodowatą wodą aby ją schłodzić, ciągle mieszajcie!
Wstawcie miskę z powrotem na kąpiel wodną i kontynuujcie dodawanie masła. Od czasu do czasu zdejmujcie miskę z garnka na szafkę lub deskę żeby nie rozgrzewała się za bardzo. Wystarczy obserwować masę. Nie przestawajcie mieszać
Gdy dodacie już całe masło, a masa osiągnie konsystencje sosu, zdejmijcie miskę z garnka, wciśnijcie sok z cytryny, jednym porządnym ściśnięciem i posólcie odrobinę do smaku. Nie musicie solić jeśli będziecie podawać sos ze słoną potrawą
Przykryjcie folią lub folią aluminiową aby nie powstała skórka
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation