Kuchnia

Sniadanie

Razowe ciasto bananowe

SKŁADNIKI

1 szklanka razowej mąki pszennej lub orkiszowej
3/4 szklanki mąki żytniej razowej (lub jak wyżej)
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu + po szczypcie mielonej gałki muszkatołowej, kardamonu, goździków
1/4 szklanki brązowego cukru
2 - 3 suszone figi, drobno posiekane (lub 100 g posiekanej czekolady)
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
2 jajka
1/3 szklanki oliwy extra vergine
1/4 szklanki miodu lub syropu klonowego
1/4 szklanki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
3 średnie dojrzałe banany


PRZYGOTOWANIE

Przygotować formę keksową o wymiarach około 8,5 cm x 27 cm (mierzoną po dnie), posmarować łyżeczką oliwy i wysypać otrębami żytnimi lub pszennymi lub wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 165 stopni.
Obydwie mąki przesiać do dużej miski i dodać wszystko co pozostało na sitku (otręby). Dodać sól, sodę, cynamon, gałkę, kardamon i goździki. Wymieszać, dodać cukier, figi, orzechy i znów wymieszać.
Do drugiej miski wbić jajka, dodać oliwę, miód, jogurt i ekstrakt z wanilii. Wymieszać rózgą na jednolitą masę, następnie dodać rozgniecione widelcem banany i wymieszać łyżką. Połączyć delikatnie łyżką z suchymi składnikami z drugiej miski.
Masę wyłożyć do przygotowanej formy i wstawić do nagrzanego piekarnika na środkową kratkę. Piec przez 55 minut. Wyjąć z piekarnika, studzić przez 15 minut, następnie wyjąć z formy i ułożyć na metalowej kratce. Pokroić po około 30 minutach, gdy trochę ostygnie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation