Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Tort śmietanowy z advocaatem

Składniki:
Biszkopt:
3 jajka, oddzielnie żółtka i białka
szczypta soli
100g cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
80g mąki (użyłam tortowej)
30g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
3 puszki mandarynek w syropie (po 312g) lub 2 puszki moreli
4 łyżeczki żelatyny
750g śmietany kremówki 30% lub 36%
1 łyżeczka cukru wanilinowego
250ml advocaata
2 garści płatków migdałowych
1 płaska łyżka cukru pudru
Do dekoracji:
jajeczka czekoladowe
precelki czekoladowe

Biszkopt:
1. Przesiać obie mąki i wymieszać z proszkiem do pieczenia.

2. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i stopniowo, ciągle mieszając, dodawać cukier oraz 2 łyżeczki cukru wanilinowego. Mieszać mikserem na średnich obrotach, aż powstanie gęsta, lśniąca piana.

3. Ciągle mieszając, dodać pojedynczo żółtka. Po każdym dodaniu wymieszać. Następnie do masy dodać w 3-4 partiach mąkę. Po każdym dodaniu wymieszać delikatnie łyżką.

4. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm lub 24cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC). Piec przez około 40-45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

5. Biszkopt wyjąć z blaszki, oddzielając ciasto od brzegów tortownicy nożem. Następnie przekroić go w poziomie na 2 części, otrzymamy więc dwa biszkopty. Jeden włożyć z powrotem do tortownicy. Drugi biszkopt pokruszyć i okruchy podzielić na dwie równe części. Jedną część wymieszać z płatkami migdałowymi.

Krem:
6. Mandarynki osączyć, zachowując sok.

7. Żelatynę rozpuścić w około 1/4-1/3 szklanki gorącej wody i odstawić, żeby trochę przestygła. Następnie rozmieszać ją 4-5 łyżkami advocaata i połączyć ją z pozostałym alkoholem.

8. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier wanilinowy, cukier puder, wymieszać. Dodać alkohol z żelatyną i wymieszać delikatnie łyżką.

9. Biszkopt w tortownicy nasączyć 4-6 łyżkami syropu po mandarynkach. Odłożyć 4-5 łyżek masy śmietanowej. Z pozostałej nałożyć 1/3 na biszkopt w tortownicy i wyłożyć 1/3 owoców. Owoce przykryć połową masy śmietanowej, która została i połową owoców.

10. Odłożone 4-5 łyżek masy śmietanowej wymieszać z paroma kawałkami owoców i z połową pokruszonego biszkoptu bez płatków. Masę wyłożyć na środek ciasta, formując małe wzniesienie. Przykryć pozostałą masą śmietanową i na końcu powciskać pozostałe owoce.

11. Wierzch tortu posypać okruchami wymieszanymi z płatkami migdałowymi i wstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej na noc.

12. Tort ostrożnie wyjąć z tortownicy (proszę oddzielić ciepłym nożem ciasto od brzegów tortownicy). Na środku tortu powciskać czekoladowe precelki, formując jakby gniazdko, na końcu udekorować kolorowymi, czekoladowymi jajeczkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation