Kuchnia

kuchnia

Żurek na zakwasie chlebowym

Składniki :

( na 6 porcji )

1,5 litra wody

4 surowe białe kiełbasy

2 marchewki

biała część pora

1/2 małego selera

1 pietruszka

4 ziemniaki

2 łyżki zakwasu żytniego

2 duże liście laurowe,

4 ziarna ziela angielskiego,

1 łyżeczka soli,

1 łyżeczka majeranku,

2 ząbki czosnku,

świeżo mielony czarny pieprz

jajka na twardo do podania



Sposób przygotowania :

Warzywa myjemy i obieramy. Wszystkie warzywa oprócz ziemniaków gotujemy przez ok.godzinę razem z kiełbasą, zielem angielskim , liśćmi laurowymi i solą . Po tym czasie wyławiamy wszystkie składniki z wywaru i dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy do miękkości.

Do naczynia z zakwasem wlewamy 1-2 chochelki wywaru i mieszamy , aby nie było grudek. Wlewamy do garnka, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i majeranek. Gotujemy przez kilka minut, doprawiamy do smaku pieprzem i solą.

Kiełbasę kroimy na kawałki i dodajemy do żurku. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.

Uwaga ! : Pamiętajcie o tym , że zakwas przed użyciem należy wyciągnąć z lodówki , doprowadzić do temperatury pokojowej , dokarmić i odstawić na min. 12-16 godzin . Dopiero wtedy jest on gotowy do użycia :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation