Kuchnia

mufiny 2

sok i skórka otarta z dwóch limonek
100 g masła
100 g cukru trzcinowego
2 jajka
150 g mąki
2 łyżki mielonego maku
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
sól
do podania

500 g twarogu (3-krotnie zmielonego)
sok i skórka otarta z limonki
4-5 łyżek śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
ew. 3 łyżki cukru różanego

Przygotować krem: wszystkie składniki (za wyjątkiem cukru różanego) wymieszać dokładnie drewnianą łyżką i odstawić do lodówki.
Masło rozpuścić i ostudzić. Następnie wymieszać je z cukrem, jajkami, sokiem i skórką z limonki. Mąkę wymieszać z makiem, proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli. Masę jajeczna dodać do mącznej i mieszać, aż wszystkie składniki będą wilgotne. Napełnić foremki ciastem do 3/4 wysokości.
Piec około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika odstawić na 5 minut, następnie wyjąc z foremek i wystudzić na kratce.
Zimne udekorować kremem twarożkowym i posypać po wierzchu cukrem różanym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation