DIY - zrób to sam

Inspirki

Biszkopt uniwersalny - Przepis

Oto uniwersalny przepis na biszkopt, stanowiący podstawę do tortów lub innych ciast z kremem. Poniżej przedstawiam 2 warianty. Pierwszy to biszkopt z czterech jaj, który idealnie nadaje się do tortów lub ciast biszkoptowych składających się z dwóch blatów. Drugi wariant to ten sam biszkopt tylko ze zwiększoną proporcją (z 6-ciu jaj). Ten biszkopt nadaje się do klasycznych tortów składających się z trzech blatów. Z podanego przepisu można przygotować zarówno jasny, jak i ciemny biszkopt. W tym drugim przypadku należy tylko część mąki pszennej zastąpić kakao.
Biszkopt uniwersalny z 4 jaj

Składniki:

4 jajka
½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
¾ szklanki cukru
2 łyżki wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodać po jednym żółtku.
W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. (Najlepiej, jeśli mąkę przesiejemy, wtedy będzie pulchna i unikniemy grudek). Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką drewnianą. W międzyczasie dodać wodę. (Dodając mąkę i wodę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia składników).
Tortownicę o średnicy 26cm wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą lub mąką.
Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180°C. (Biszkopt należy piec od razu po przygotowaniu i zawsze w nagrzanym piekarniku). Piekąc biszkopt, należy pamiętać, aby nie otwierać piekarnika (co najmniej na początku pieczenia). Inaczej może opaść. Pod koniec pieczenia można otworzyć na chwilę drzwiczki piekarnika i sprawdzić wykałaczką, czy biszkopt jest gotowy. Wykałaczka powinna pozostać sucha.
Upieczony biszkopt najlepiej pozostawić na parę minut w piekarniku. Gdy lekko przestygnie, wyciągnąć go, odciąć ciasto od tortownicy i odwrócić do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia. W ten sposób uzyskamy płaski biszkopt. Papier do pieczenia zapobiega przyklejeniu się ciepłego biszkoptu do blatu.

biszkopt

Biszkopt

Biszkopt na tort



Składniki na jasny biszkopt:

6 jajek
3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
2 łyżki wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania jak powyżej.

Składniki na ciemny biszkopt:

6 jajek
lekko ponad ½ szklanki mąki pszennej
1 kopiata łyżka kakao (po połączeniu kakao i mąki pszennej powinniśmy otrzymać ¾ szklanki)
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
2 łyżki wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania jak powyżej.

Smacznego Smile.

Uwaga: 1 szklanka= 250ml.

Biszkopt
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation