Kuchnia

jedzonko

Sernik czekoladowy - kuchnia+

Składniki:
1 kg sera (gotowego, mielonego na sernik)
1 szklanka cukru pudru
1 łyżka esencji waniliowej
4 jajka
100 ml śmietany 30% (słodkiej)
2 łyżki kakao
2 tabliczki gorzkiej czekolady
1 tabliczka mlecznej czekolady
1 łyżka skórki otartej z mandarynki (na najdrobniejszych oczkach)

Na spód:
250 g czekoladowych herbatników (typu petitki)
100 g masła
1 łyżka przyprawy korzennej

Przygotowanie:
Herbatniki mielimy w malakserze, dodajemy masło i przyprawy. Miksujemy do chwili gdy składniki się połączą. Do tortownicy (moja miała 24 cm średnicy) wsypujemy masę herbatnikową, rozkładamy równomiernie i ubijamy formując z masy wysoki brzeg. Ja formuję brzeg i spód z pomocą szklanki jest wtedy równy i dobrze ubity. Czekoladę rozpuszczamy na parze. Ser przekładamy do misy miksera. Dodajemy śmietanę, cukier, kakao, jajka i wanilię miksujemy na średnich obrotach. Gdy masa będzie jednolita dodajemy czekoladę i skórkę z mandarynki. Masę przekładamy do tortownicy, wyrównujemy wierzch i pieczemy w temperaturze 160 stopni C przez godzinę. Sernik dobrze przygotować na dzień przed podaniem wtedy ładnie stężeje i dobrze się go kroi.

Czytaj wiecej: http://www.kuchniaplus.pl/przepisy/przepisy-kulinarne-kuchni-plus/sernik-czekoladowy_7839.html#ixzz3DWZO4BI3
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation