Kuchnia

sałatki

Sałatka z pieczoną gruszką i sosem balsamicznym - Proste Przepisy

na jedną porcję

1 garść roszponki lub rukoli
1/4 sałaty lodowej
1/2 granata
1 kulka mozzarelli 125g
1 dojrzała gruszka

dresing

50 ml octu balsamico
50 ml czerwonego wina typu wermut
1 łyżeczka miodu
1 łyżka soku z limonki
ponadto
1/4 limonki do skropienia sałatki


Rozgrzać patelnię i wlać ocet balsamiczny oraz miód i wino - zredukować sos o połowę - odstawić.
Gruszkę umyć osuszyć i pokroić w plastry, podsmażyć z obu stron na patelni grillowej posmarowanej odrobiną tłuszczu na rumiano z obu stron -odłożyć na talerz.
Sałatę lodową pokroić w cienkie paseczki i wymieszać z roszponką, posolić a następnie rozłożyć na talerzu. Na to poukładać wcześniej zgrilowane plastry gruszki oraz porwaną na kawałki mozzarellę, na koniec posypać pestkami granata. Polewamy wcześniej przygotowanym sosem balsamicznym najlepiej kiedy jest jeszcze lekko ciepły. Przed samym podaniem można jeszcze skropić odrobiną soku z limonki.
Smacznego 
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation