Kuchnia

desery

SKŁADNIKI na 2 porcje

1 i 1/2 szklanki mleka migdałowego

2 łyżki z czubem nasionek chia

1 łyżka miodu

2 łyżki niesłodzonego kakao

1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Do posypania siekane pistacje, mogą być też inne orzechy.

WYKONANIE MLEKA

Mleko migdałowe jest jednym z moich ulubionych . Słodkie, aksamitne i bardzo zdrowe. Do tego przepisu używam migdałów ze skórką. Moczę je przez noc w wodzie, a rano miksuje i odciskam mleczko od migdałowej „pulpy”. Pulpy nigdy nie wyrzucam, tylko przygotowuję z niej sernik, wafelki lub twarożek.

SKŁADNIKI NA 0,96 l MLEKA

1 szklanka niesolonych migdałów wraz ze skórką

4 szklanki wody źródlanej

Migdały namocz na noc w zimnej wodzie. Rano wodę odcedź, przepłucz migdały pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Migdały zmiksuj wraz z wodą. Następnie przełóż na potrójnie złożoną gazę, zakręć dokładnie i odciśnij. Mleko przechowuję w szklanej butelce lub słoiku do 2-3 dni. Migdałową pulpę można pozostawić (a nawet trzeba) do przygotowania np. krakersów a nawet sernika.

WYKONANIE BUDYNIU

Połowę porcji nasionek chia zmielić w młynku do kawy na „mączkę”. Do miski włożyć całe ziarenka chia i „mączkę”. Zalać mlekiem migdałowym, dodać miód, wanilię i kakao. Dokładnie wymieszać i przełożyć do kubeczków, w których będzie podawany budyń. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie posypać siekanymi pistacjami i zajadać się:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation