Kuchnia

Good morning!

Pankejki dyniowe polane z kompotem z prażonych jabłek oraz syropu klonowego

Będziesz potrzebować na pankejki (na około 12):

2 szklanki mąki
1 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody
1/3 szklanki cukru
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka przypraw do dyni
1 & 1/4 szklanki maślanki
1 szklanka puree z dyni
2 duże jaja, lekko ubite
2 łyżki masła, roztopione

Puree z dyni możesz kupić lub zrobić. Wystarczy pokroić dynię w kawałki i ugotować na średnim ogniu. Gdy dynia stanie się miękka, zgnieć ją widelcem.

By zrobić pankejki, wrzuć wszystkie składniki do większej miski i delikatnie połącz. Nie szkodzi, jeśli nadal będą grudki, mąka ma się połączyć z resztą składników, jednak nie chcemy ciasta przemieszać.

Smaż na rozgrzanej patelni z olejem na średnim ogniu, obie strony mają się ładnie ozłocić. Uważaj, bo łatwo pankejki przypalić.

Na kompot jabłkowo syropowy:

jabłka (1/2 na osobę)
masło
cynamon
syrop klonowy

Pokrój jabłka w kawałki (nie musisz obierać skórki, dobrze je umyj). Na patelni, na średnim ogniu rozpuść masło, wrzuć jabłka i posyp je cynamonem. Poczekaj aż nieco zmiękną, po czym przerzuć je na drugą stronę i znów posyp cynamonem. Gdy jabłka zmiękną ładnie zmiękną polej je syropem klonowym i pozwól, by składniki ładnie się połączyły a syrop podgrzał.

Podawaj pankejki z kilkoma kawałkami jabłka, polane kompotem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation