Kuchnia

pyszności

Składniki na marynatę do piersi kurczaka:

garść posiekanej mięty
garść posiekanej melisy
2 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy
1 łyżeczka octu balsamicznego
sok z 1/2 cytryny
suszony tymianek
świeżo mielony pieprz
sól
Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i przedzielamy je na dwa filety.
Do pojemnika, w którym będziemy marynować mięso wrzucamy posiekaną miętę, melisę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlewamy oliwę, ocet balsamiczny i sok z cytryny. Dorzucamy również tymianek. Mięso możemy lekko rozbić tłuczkiem (ja tego nie robiłam), wkładamy je do pojemnika, posypujemy sola i świeżo mielonym pieprzem. Mięso smarujemy marynatą, zostawiamy w pojemniku na co najmniej 1 godzinę (najlepiej przechować w lodówce).
Po tym czasie mięso wyjmujemy, grillujemy z dwóch stron (możemy oczyścić je z listków mięty oraz melisy).

Mięso przygotowane w tej marynacie jest soczyste i aromatyczne.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation