Kuchnia

smacznego

Pieczona ciecierzyca

1 puszka ciecierzycy (można użyć suchej uprzednio namoczonej i ugotowanej)
1 łyżka oliwy z oliwek
¼ łyżeczki soli morskiej
½ łyżeczki słodkiej papryki
¼ łyżeczki kurkumy
szczypta mielonego chili

Suchą ciecierzycę namoczyć w zimnej wodzie od 4 godz, odcedzić na sicie i przelać zimną wodą. Ciecierzycę ponownie włożyć do garnka zalać zimną wodą i gotować 50 – 60 min pod przykryciem. Można dodać liść laurowy lub ząbek czosnku aby wzbogacić jej smak.

Rozgrzać piekarnik do temperatury 200ºC. Przygotować blachę wykładając ją papierem do pieczenia.Ciecierzycę wypłukać i odsączyć na sicie, następnie wysypać na papierowy ręcznik i osuszyć.Przenieść na blachę i piec 15 min. Wymieszać w misce z pozostałymi przyprawami, solą i oliwą. Ponownie wyłożyć na blachę i piec 15 min, aż cieciorka będzie chrupiąca. Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim cieciorkę, aż ostygnie. Przed podaniem wymieszać z drobno posiekaną pietruszką.
Na słodko: wystarczy dodać syropu klonowego, miodu lub syropu z agawy i cynamon.
Na słono: czarny pieprz, czosnek rozmaryn, wędzoną paprykę, oregano, curry, chili, zioła prowansalskie, cynamon, gałkę muszkatołową, kardamon, mielony imbir.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation