Kuchnia

Gryl

Przepis na karkówkę czosnkowo-śliwkową z grilla
arkówka czosnkowo-śliwkowa z grilla
Co kupić
500 g karkówki bez kości Świeża Porcja
Marynata
1/4 szklanki oliwy z oliwek Primadonna
4 ząbki czosnku
3 łyżki miodu Marlene
2 łyżki octu balsamicznego Acentino
5 łyżek powideł śliwkowych Sympathica
skórka otarta z 1 cytryny
pieprz Mikado
sól Castello
Jak zrobić
poziom: łatwy porcji: 4 czas: 3h 30min
Przygotowanie
Składniki marynaty mieszamy.
Karkówka
Karkówkę kroimy w plastry grubości ok. 3 cm. Wkładamy do marynaty i pozostawiamy w niej przez 2-3 godziny, a najlepiej całą noc.
Mięso wyjmujemy z marynaty, delikatnie zdejmujemy jej nadmiar i układamy mięso na rozgrzanym grillu. Grillujemy z obu stron, co jakiś czas smarując plastry karkówki marynatą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation