Kuchnia

Przepisy

Caponata po polsku
Składniki:

2 bakłażany,
3 cebule,
2 czerwone papryki,
5 ząbków czosnku,
10 kawałków suszonych pomidorów,
ok. 100g oliwek,
zioła i przyprawy: sól himalajska lub ew. morska, czosnek niedźwiedzi, lubczyk, papryka ostra, cały pęczek zielonej pietruszki,
oliwa z oliwek,
odrobina soku z cytryny.
Przygotowanie:

Cebule obieramy i kroimy, a następnie szklimy w woku w emulsji z wody i oliwy z oliwek. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy pokrojone papryki. Dusimy, ewentualnie dolewając odrobinę oliwy. Po kilku minutach dodajemy drobno pokrojony czosnek, pomidory, kawałki bakłażana. Dusimy do miękkości, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy odrobinę soku z cytryny. Pod koniec duszenia dodajemy oliwki, przyprawy i drobno posiekaną pietruszkę. Jemy solo lub z pieczywem/ pieczonymi ziemniakami/ ryżem/ kaszą (komu co w duszy gra). Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation