Kuchnia

Kulinaria

Tarta cebulowa - Zwiebelkuchen
Składniki (forma ok. 25 cm):


300 g mąki pszennej + do podsypywania
150 g masła
80 g zmielonego twarogu
2 żółtka
500 g cebuli
150 g boczku wędzonego lub szynki
3 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
1/2 średniej wielkości pora (biała cześć)
5 jajek
250 g gęstej śmietany 30-36 %
80 g grubo startego sera żółtego (wymieszałem Goudę i Mimolette)
sól, pieprz, szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
masło do natłuszczenia formy
oliwa do smażenia





Z mąki, masła, twarogu, żółtek i szczypty soli wyrobić ciasto kruche. Owinąć w folię i schłodzić w lodówce.
Cebulę pokroić w półplasterki, boczek (szynkę) w paski, por w plasterki. Na oliwie, na średnim ogniu, podsmażyć boczek i cebulę (jeśli używamy szynki zamiast boczku to jej nie podsmażamy). Cebula nie powinna się zezłocić. Po usmażeniu przestudzić.
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni (górna i dolna grzałka), formę wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować do takiego rozmiaru, aby po wypełnieniu nim formy, wystawało 2 cm ponad jej brzeg.
Jeśli lubicie chrupiące ciasto to nadszedł czas na krótkie podpiekanie ciasta. W tym celu należy ponakłuwać je widelcem, przykryć papierem do pieczenia, na ten z kolei wysypać fasolę lub ceramiczne kulki. Podpiekać ciasto 5 minut, a następnie wyciągnąć z piekarnika i pozbyć się obciążenia i papieru. Jeśli wolicie miękkie ciasto to można podpiekanie pominąć.
Przygotować płynne wypełnienie. Roztrzepać dokładnie jajka ze śmietaną. Dodać starty ser, szczypiorek, pora i doprawić solą, pieprzem i gałką.
Do formy z ciastem wyłożyć równomiernie cebulę z boczkiem (lub cebulę i szynkę). Zalać przygotowaną masą. Piec około 40 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika pozwolić odpocząć tarcie 10 minut przed podaniem.
Smacznego :-)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation