Kuchnia

CZEKOLADA

Tarta czekoladowa z masą kajmakową


Składniki :

125 g ciastek zbożowych bez czekolady np. Digestive
100 g masła
50 g czekolady mlecznej bądź gorzkiej

Warstwa kajmakowa:

150 g czekolady gorzkiej
400 g masy mleka skondensowanego słodzonego

Warstwa śmietanowa:

350 g śmietany 36%
4 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

kakao do posypania
tortownica o średnicy 20 cm

Sposób przygotowania:

Puszkę z mlekiem skondensowanym ustawić w garnku. Do garnka nalać wodę tak, aby zakryła powierzchnię puszki, a następnie gotować 4-5 godzin uzupełniając w trakcie poziom wyparowanej wody. Przestudzić.

Spód:

Ciastka włożyć pomiędzy dwie warstwy folii spożywczej, a następnie rozbić tłuczkiem, najdrobniej jak to możliwe.
Masło oraz czekoladę rozpuścić w rondlu, następnie połączyć z pokruszonymi ciasteczkami i dokładnie wymieszać. Przygotowaną masą wyłożyć dno oraz boki tortownicy. Wstawić do lodówki na 20 minut.

Warstwa kajmakowa:

Czekoladę połamać na mniejsze fragmenty i przeżyć do żaroodpornej miski. Miskę ustawić nad rondlem z gotującą się na małym ogniu wodą i podgrzewać, aż do całkowitego rozpuszczenia się. Następnie połączyć masę kajmakową wraz z rozpuszczoną czekoladą, dokładnie wymieszać. Masę przelać na gotowy spód,po czym wstawić do lodówki.

Warstwa śmietanowa:

Śmietanę wraz z cukrem pudrem ubić na sztywno, przełożyć na warstwę masy kajmakowej, zachowując około 5-6 łyżek stołowych do dekoracji.
Pozostałą ilość śmietany umieścić w szprycy (worka cukierniczego) z okrągłą końcówką, po czym tworzyć okrągłe kształty ułożone blisko siebie. Wstawić do lodówki.
Przed podaniem posypać obficie kakao.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation