Kuchnia

Obiadki

KURCZAK W SOSIE SEROWO-ŚMIETANOWYM

Składniki (przepis na 3 porcje):

2 średnie piersi z kurczaka, cena: ok. 8zł
2 kostki (100g) serka topionego (śmietankowy/emmentaler/gouda – do wyboru), cena: 2,6zł
duża śmietana kwaśna 12% lub 18%, cena: 1,6zł
opakowanie brokułów mrożonych, cena: 2,5zł
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, chilli
odrobina oleju do smażenia
dwa woreczki ryżu, cena: 1zł

Cena za całość: ok. 16-17zł

Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Podobnie postępujemy z brokułami. Kurczaka myjemy, kroimy w kostkę i przyprawiamy solą i pieprzem, następnie wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy ok. 4 minuty na dużym ogniu. Z patelni wylewamy nadmiar oleju (jeśli jest taka potrzeba) i dolewamy śmietanę oraz dodajemy pokrojone w mniejsze kawałki serki topione. Mieszamy dokładnie do momentu roztopienia się serków. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową (ok. 1/3 łyżeczki) i szczyptą chilli.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation