Kuchnia

ciasta i ciasteczka

Miodownik piernikowy z kremem grysikowym


Wymiary blaszki : 24 x 29 cm
Czas pieczenia : 3 placki , każdy po 20 minut
Temp. pieczenia : 180 C

Składniki:

400 g mąki pszennej
1/2 szkl. miodu
1/2 szkl. cukru
łyżeczka sody
3 jajka
łyżeczka przyprawy do pierników ( użyłam pół łużeczki cynamonu, 1/4 łyżeczkę ziela angielskiego, 1/4 łyżeczke gałki muszkatałowej, 1/4 łyżeczkę gozdzików mielonych )

Krem:

2 szkl. mleka
6 łyżek kaszy mannej
200 g masła
1/2 szkl. cukru

Dodatkowo:

wiórki kokosowe
polewa czekoladowa
orzechy włoskie

Sposób przygotowania

Miód z cukrem zagotowac, cały czas mieszając.
Gorącym miodem sparzyc mąkę i wymieszac , aby nie powstały grudki.
Dodac jajka, sodę oraz przyprawy. Ciasto wyrobic i podzielic na 3 części.
Każdą rozwałkowac do wymiarów blachy na papierze do pieczenia.
Piec po ok. 20 minut w temp. 180 C.
Odstawic do wystygnięcia.

Krem:

Zagotowac mleko , wsypac kaszę manną i mieszając ( uważać, aby nie powstały grudki) gotować 3 - 5 minut .
Pozostawic krem do ostygnięcia.
Utrzeć masło z miękkim cukrem .
Następnie dodawać po łyżce kaszy do masła.
Placki ciasta przełożyc kremem.
Polewa czekoladowa:

3 łyżki kakao
3 łyżki cukru
3 łyżki mleka
2 łyżki margaryny

Do garnka wsypujemy po kolei cukier, kakao i wlewamy mleko , mieszamy aż składniki się rozpuszczą i na sam koniec dodajemy margarynę i czekamy aż powstanie piękna lśniąca polewa , którra polewamy wierzch ciasta.

Dodatkowo:

Mielimy w blenderze 20 g orzechów włoskich .
Zmielonymi orzechami i wiórkami kokosowymi dekorujemy ciasto.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation