Kuchnia

Obiady, przystawki..

Naleśniki z jabłkami w posypce cukrowej z cynamonem – przepis – I Love Bake

PRZEPIS NA NALEŚNIKI:

1 szklanka mąki tortowej
2 jajka
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody (może być gazowana)
1 łyżka masła, roztopionego
szczypta soli
1. Składniki na naleśniki dokładnie odmierzamy.
2. Mąkę przesiewamy przez sitko, aby nie było grudek.
3. Dodajemy jajka, mleko, wodę, roztopione masło oraz sól.
4. Dokładnie mieszamy trzepaczką lub mikserem. Bierzemy chochlę i zatapiamy w cieście. Jeśli ciasto równomiernie spływa po łyżce jest idealne i możesz zacząć smażyć naleśniki.
5. Do smażenia używaj płatka kosmetycznego zatopionego w oleju i przecieraj nim patelnię przed wylaniem ciasta na patelnię. Smaż kilka minut z każdej strony na lekko brązowy kolor.

SKŁADNIKI NA NADZIENIE JABŁKOWE:

4 jabłka, najlepiej lekko kwaśne
1/2 szklanki wody
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka cynamonu, płaska
2 łyżki soku z cytryny
szczypta soli
SKŁADNIKI NA POSYPKĘ CUKROWĄ:

1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki cynamonu

DODATKOWO:

olej do smażenia
Jabłka obieramy i kroimy w niewielką kostkę. Przekładamy do rondelka o grubym dnie i skrapiamy sokiem z cytryny. Mąkę łączymy z wodą i wlewamy do jabłek. Dodajemy cukier, cukier waniliowy, cynamon oraz sól. Gotujemy przez ok. 3 min, aż masa zacznie być gęsta. Zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy jeszcze przez 5 min. Cały czas mieszamy, aby nadzienie się nie przypaliło. Odstawiamy do lekkiego wystudzenia. Cukier łączymy z cynamonem i odstawiamy. Bierzemy jeden naleśnik na środku nakładamy nadzienie (ok.1-2 łyżki), zwijamy. Dokładnie postępujemy z kolejnymi naleśnikami, aż do wyczerpania składników. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy z każdej strony na złoty kolor. Po wyjęciu od razu obtaczamy w posypce i odkładamy na talerz. Podajemy zawsze na gorąco.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation