Kuchnia

Słodkości

CIASTO BEZGLUTENOWE Z KASZĄ JAGLANĄ I RABARBAREM –

300 g kaszy jaglanej
470 ml wody
160 ml mleka
2 jajka
160 g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
30 ml oleju
2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli

DODATKOWO:

250 g rabarbaru
cukier puder do oprószenia

Kaszę jaglaną płuczemy dwa razy w wodzie. Zalewamy 470 ml wody i gotujemy na niewielkim ogniu, aż kasza całkowicie wchłonie wodę. Kaszę chwilę rozdrabniamy blenderem. Następnie cały czas miksując na średnich obrotach dodajemy mleko, olej, jajka, cukry oraz przesianą sodę. Miksujemy do połączenia i wylewamy do tortownicy (u mnie silikonowa) o śr. 24 cm. Na wierzch układamy pokrojony w niewielkie kawałki rabarbar. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 1 godz. Po upieczeniu ciasto zostawiamy na 15 min w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach. Podajemy oprószone cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation