Kuchnia

przepisy

Krem z marchewki na ostro
-
Kobieceinspiracje.pl

Zupa krem z marchewki na ostro to aksamitny krem z dodatkiem papryczki chili oraz pieprzu cayenne, serwowany z marchewkowym spaghetti na ostro :) Całość doprawiona miodem oraz gałką muszkatołową, co daje efekt słodko-pikantnej zupy, która rozgrzeje nas nawet w najbardziej mroźne wieczory :) Jest to kolejna zupa, po zupie z dyni na ostro, która ujęła nas cudowną konsystencją i obłędnym smakiem :) Mam nadzieję, że ta zupa osiągnie równie wielki sukces, jak zupa z dyni, która bije wszelkie rekordy oglądalności :)

P.s. Jeśli smakowała Ci słodko-pikantna pieczona marchewki z chili i miodem, to ta zupa jest dla Ciebie! :)



Składniki:
6 średnich marchewek + 1 marchewka do spaghetti na wierzch
2 średnie białe cebule
4cm korzenia świeżego imbiru
1/3 kostki masła
1l bulionu drobiowego
1 papryczka chili mini
1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
1/2 łyżeczki gałki maszkatołowej
1 płaska łyżeczka miodu


Wykonanie:
Cebulę i imbir kroimy w drobą kostkę i smażymy w rondlu na roztopionym maśle. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy marchewkę w krążkach oraz drobno pokrojoną papryczkę chili. Podsmażamy całość 2 minuty i zalewamy litrem bulionu. Przykrywamy pokrywką i gotujemy ok. 10 minut – aż wszystkie składniki całkowicie zmiękną. Na koniec dodajemy miód, gałkę muszkatołową, pieprz cayenne i miksujemy wszystkie składniki aż do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji zupy kremu. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.

Spaghetti z marchewki: Marchewkę kroimy w cienkie paski (ja użyłam specjalnej obieraczki, która tworzy takie paski), podsmażamy minutę na odrobinie masła z dodatkiem odrobiny miodu, pieprzu cayenne oraz soli. Marchewkowe spaghetti układamy na wierzchu zupy i dekorujemy np. kolendrą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation