Kuchnia

Kuchnia

FRITTATA

Składniki:
- 6 dużych jajek
- 2 pomidory
- garść szpinaku typu baby
- 2-3 plasterki sera żółtego
- 2-3 plasterki szynki
- szczypiorek
- świeże zioła: listki bazylii / tymianku
- papryka chili do smaku
- sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:
1. Listki szpinaku dokładnie myjemy i parzymy wrzątkiem.
2. Na średnim ogniu rozgrzewamy patelnię z oliwą. Podsmażamy cebulkę dymkę a następnie dodajemy liście szpinaku. Całość smażymy ok. 2 minuty. Odstawiamy z ognia.
3. W dużej misce ubijamy jajka z szczyptą soli i pieprzu.
4. Dorzucamy wszystkie zioła na które mamy ochotę, a na końcu przekładamy smażony szpinak z cebulką dymką. Mieszamy.
5. Ponownie rozgrzewamy patelnię z oliwą, dodajemy kawałki pomidorów, szynki, sera a na końcu wlewamy naszą całą masę jajeczną.
6. Wygładzamy powierzchnię, od czasu do czasu potrząsając patelnią.
7. Smażymy na małym ogniu ok. 6-8 minut, aż masa będzie ścięta.
8. Po 5 min. możemy przykryć patelnię pokrywką.

*** Przed podaniem możemy posypać świeżym parmezanem.

Inne składniki, które możemy wykorzystać,:
* Podsmażone ziemniaki, które np. zostały z wczorajszego obiadu
* Kawałki parówek np. ze śniadania
* Zielony groszek
* Kawałki bakłażana
* Cukinia
* Kawałki czerwonej lub białej cebuli
* Kawałki porów
* Brokuły
* Dużo czosnku
* Papryka
* Kukurydza z puszki
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation