Kuchnia

Na słono

: Pyszna przekąska - babeczki z chleba

składniki ( na 12 sztuk) :

- kromki chleba lub bułki okrojone ze skórek
- dwa - trzy jajka
- dwie - trzy łyżki pokrojonego w kostkę albo startego, dowolnego żółtego sera lub parmezanu
- ok. 10 dkg wędzonego boczku
- ok. 20 dkg pieczonego mięsa ( u mnie kurczak) lub resztek wędliny
- kilka pokrojonych w plasterki i usmażonych pieczarek
- ew. inne ulubione dodatki (ser feta, suszone pomidory, zielony groszek, szczypiorek, natka pietruszki itp)
- 2 łyżki pasty pomidorowej
- oregano, bazylia, rozmaryn, pieprz, sól, odrobina chilli

Piekarnik nastawić na 190 st. Pieczywo rozwałkować wałkiem do ciasta na cienkie placuszki. Foremki do babeczek wysmarować masłem, wyłożyć kromkami pieczywa. Nierówno, kanciasto, tak ma być. Jajka roztrzepać widelcem w kubeczku, dodać starty lub pokrojony ser, przyprawy i pastę pomidorową, dobrze połączyć. Pokrojone mięso i wędlinę wymieszać z usmażonymi pieczarkami. Nałożyć po łyżce tego farszu do wyłożonych pieczywem foremek. Zalać każdą z nich masą jajeczno- serową. Wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 10 -12 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation