Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

Muffinki

muffiny z boczkiem i natką pietruszki

2 łyżeczki oleju

6 plasterków chudego boczku lub bekonu

1 duża cebula

375 g mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki

2 jajka

250 ml mleka

125 g masła



pokrój boczek w kosteczkę i przesmaż na patelni na oleju, aż boczek będzie chrupki. przełóż na papierowe ręczniki i odsącz z nadmiaru tłuszczu. na tej samej patelni przesmaż posiekaną cebulę, aż będzie miękka i się lekko zrumieni. odstaw do wystygnięcia.

do dużej miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, szczyptę soli i posiekaną natkę pietruszki. wymieszaj i uformuj w kopczyku dołek.

w drugiej misce wymieszaj jajka z mlekiem. przelej do miski z mąką i jednocześnie dolej roztopione masło, wystudzoną cebulkę i boczek. szybko wymieszaj, ale tak, żeby tylko połączyć składniki - grudki mają zostać.

formę na 12 muffinek posmaruj masłem lub wyłóż kolorowymi papierowymi kokilkami. Łyżką nakładaj ciasto do foremek, wypełniając je do 3/4 wysokości. wstaw do piekarnika rozgrzanego do 210 st. c i piecz około 20 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation