Kuchnia

kuchnia

Gofry drożdżowe z bzem

na 5-6 gofrów (mi wyszły 4 okrągłe)

3/4 szklanki mleka
4 łyżki najlepszego masła
1 szklanka przesianej mąki (nie wyżej niż 550!)
1 łyżeczka cukru ( ja dałam 3 cukru palmowego)
szczypta soli
2/3 łyżeczki drożdży instant
1 duże jajko

1-2 garści oskubanych z łodyżek kwiatów czarnego bzu

Rozpuścić masło w mleku na małym ogniu - ma być letnie żeby nie zabiło drożdży. Wymieszać suche składniki. Ubić trzepaczką z mlekiem. Dodać jajko jeszcze raz ubić do dobrego połączenia składników. Przykryć folią, wstawić do lodówki na noc (12-24 h). Rano
Ja wkładałam je do gofrownicy na jakieś 7 minut, mają być rumiane i chrupkie! Posypać cukrem pudrem
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation