Kuchnia

Kuchnia

Miodowo-pikantne skrzydełka
składniki:

ok. 0,7kg skrzydełek (bez końcówek)
marynata:

4 duże łyżki miodu
łyżeczka ciemnego cukru trzcinowego
2 łyżki oliwy
2 spore łyżeczki ostrej papryki
2 duże ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
pół łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
łyżka octu balsamicznego
kilka posiekanych gałązek świeżego tymianku (około 1,5 łyżeczki)
ponadto:

2 łyżki miodu
Wykonanie:

Wymieszać wszystkie składniki marynaty tak aby wszystko dokładnie się połączyło. Skrzydełka podzielić na części (każde na dwa), zalać przygotowaną marynatą, wymieszać. Wstawić do lodówki na około 2-3 godziny, mieszając co jakiś czas.

Po tym czasie ułożyć skrzydełka na ruszcie piekarnika rozgrzanego do temperatury 200oC. Posmarować marynatą. Do pozostałych dwóch łyżek miodu dodać łyżkę pozostałej marynaty. Piec około 20 minut w temperaturze 200oC w opcji grill. Pod koniec pieczenia posmarować skrzydełka miodem z marynatą. Piec do porządnego zrumienienia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation