Kuchnia

Drożdżowe przysmaki

Kakaowe drożdżówki z bananem, czekoladą i masłem orzechowym.

Składniki:

(ok 8 sztuk)

kcal:3137 B:66 W:421 T:134 (392kcal/szt)

300g mąki pszennej 650
7g drożdży instant lub 15g świeżych
15g ciemnego kakao
130ml letniego mleka
50ml oleju roślinnego
1 jajko
100g cukru
1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 szczypta soli
100g gorzkiej czekolady
1 banan
80-100g masła orzechowego (u mnie smooth z Lidla, może być domowe)
2 łyżki kremówki

Przygotowanie krok po kroku:

Drożdże wymieszałam z łyżeczką cukru i zalałam 2-3 łyżkami letniego mleka. Odstawiłam na około 10-15 minut aż zaczęły pracować.
Do miski przesiałam mąkę i kakao, następnie dodałam cukier, sól, jajko, wanilię oraz pozostałe mleko i zagniotłam ciasto. Dodałam olej i wyrabiałam tak długo aż zaczęło odstawać od dłoni, było gładkie i elastyczne. W razie, gdyby bardzo się kleiło, można lekko podsypać mąką.
Odstawiłam na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobiłam i podzieliłam na 8 części (można podzielić na 10 mniejszych). Każdą z części rozciągałam, na „placku” kładłam 2-3 plasterki banana, po 1-2 kostki czekolady i łyżeczce masła orzechowego. Zaklejałam krawędzie pod spód formując bułeczki.
Odkładałam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia złożeniem do dołu. Odstawiłam do napuszenia na 30-40 minut.
Przed pieczeniem posmarowałam letnim mlekiem i wstawiłam do piekarnika nagrzewającego się do 180°C. Piekłam przez około 20 minut.
Ostudziłam na kratce.
Zimne drożdżówki polałam pozostałą czekoladą (około 40-50g) rozpuszczoną z 2 łyżkami kremówki w kąpieli wodnej i odstawiłam w chłodne miejsce do zastygnięcia polewy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation