6 os. > 60 min średnie przystępne Przygotowanie Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno dodać pod koniec cukier. Dodawać po jednym żółtku, cały czas ubijając. Na koniec dodać suche składniki i delikatnie wymieszać. Piec ok 25-30 minut w temperaturze 170 stopni. Do garnka wlać wodę i włożyć cukierki gotować na wolnym ogniu cały czas mieszając. Osobno przygotować budyń z 3łyżkami cukru i do gorącego wlać gorący syrop miętowy, dokładnie wymieszać i odstawić do całkowitego wystudzenia! Po przestudzeniu "Kasię" ucieramy do puszystości i stopniowo dodajemy budyń. Do gotowej masy zetrzeć kilka kostek gorzkiej czekolady i delikatnie wymieszać łyżką! Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder. Następnie dodać jogurt i chwilę miksujemy. Na koniec dodajemy tężejącą galaretkę i jeszcze chwile miksujemy. Dodatkowo można zrobić poncz do nasączenia biszkoptu - 3 łyżeczki rozpuszczalnej kawy - około 250 mil.przegotowanej wody Biszkopt nasączyć przestudzoną kawą. Wyłożyć masę miętową z czekoladą. Kładziemy nasączone w kawie biszkopty (zanurzamy w kawie spodnią warstwę) Masę z galaretką. Całość dekorujemy startą gorzką czekoladą Odstawić na kilka godz. do lodówki, ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień - Smacznego :)" />

Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Składniki

5 jajek
3/4 szkl. mąki pszennej tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
3/4 szkl. cukru
- Krem miętowy z czekoladą:
3 budynie waniliowe
1 l mleka
300 g miętowych landrynek (tj. 2 opakowania)
3 łyżki cukru
1/2 szklanki wody
1 kostka miekkiej "Kasi"
kilka kostek startej gorzkiej czekolady
- Masa piankowa:
150 ml jogurtu naturalnego
0,5 l śmietanki kremówki 36 %
2 łyżki cukru pudru
2 galaretki agrestowe lub kiwi + 250 ml wrzątku
- gorzka czekolada, biszkopty okrągłe, 2 łyżeczki kawy
> 6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
Przygotowanie

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno dodać pod koniec cukier. Dodawać po jednym żółtku, cały czas ubijając. Na koniec dodać suche składniki i delikatnie wymieszać.
Piec ok 25-30 minut w temperaturze 170 stopni.

Do garnka wlać wodę i włożyć cukierki gotować na wolnym ogniu cały czas mieszając.
Osobno przygotować budyń z 3łyżkami cukru i do gorącego wlać gorący syrop miętowy, dokładnie wymieszać i odstawić do całkowitego wystudzenia!

Po przestudzeniu "Kasię" ucieramy do puszystości i stopniowo dodajemy budyń. Do gotowej masy zetrzeć kilka kostek gorzkiej czekolady i delikatnie wymieszać łyżką!
Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder.
Następnie dodać jogurt i chwilę miksujemy.
Na koniec dodajemy tężejącą galaretkę i jeszcze chwile miksujemy.


Dodatkowo można zrobić poncz do nasączenia biszkoptu
- 3 łyżeczki rozpuszczalnej kawy
- około 250 mil.przegotowanej wody


Biszkopt nasączyć przestudzoną kawą. Wyłożyć masę miętową z czekoladą. Kładziemy nasączone w kawie biszkopty (zanurzamy w kawie spodnią warstwę)
Masę z galaretką.
Całość dekorujemy startą gorzką czekoladą

Odstawić na kilka godz. do lodówki, ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień

- Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation