Kuchnia

nalewki, wina, alkohole...

Cytrynówka na miodzie!
Składniki:
0,5 l spirytusu
5 cytryn
0,5 szkl. miodu(najlepiej lipowy lub akacjowy!)
0,5 szkl. cukru
0,75 l wody mineralnej niegazowanej

Wykonanie:
1. Cytryny zalewamy wrzątkiem i dokładnie myjemy.
2. Obieramy cytryny ze skórki. Róbmy to jak najcieniej, aby uzyskać samą żółtą skórkę.
3. Skórki wrzucamy do słoja i zalewamy spirytusem.
4. Cytryny chowamy do lodówki.
5. Po upływie ok. 23 godzin(po upływie ponad doby istnieje ryzyko, że cytrynówka będzie gorzka, więc pilnujcie czasu!) wyciągamy ze spirytusu skórki.
6. W garnku gotujemy roztwór z wody mineralnej, cukru i miodu.
7. Z cytryn wyciskamy sok(bez pestek!). Jeśli jest w nim za dużo cząstek owoców, przelejmy sok przez drobne sitko lub gazę(albo tetrową pieluchę!).
8. Gdy roztwór ostygnie, łączymy go z sokiem z cytryn, a potem z zabarwionym skórkami spirytusem.

Cytrynówka jest już gotowa następnego dnia. Najlepiej smakuje mocno schłodzona!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation