Święta i uroczystości

Boże Narodzenie

Lukier do ciasta
Świąteczne wypieki często potrzebują lukru. Biały i delikatny jak śnieg lukier do ciasta to doskonały dodatek. Lukier do ciasta powinien być chrupiący, ale nie za twardy. Jak zrobić idealny lukier do ciasta? Oto mój przepis.
składniki:

cukier puder - 10 czubatych łyżek
gorąca woda - 4 łyżki
aromat w olejku (około 5 kropel) - według upodobania


sposób przygotowania

A teraz przepis na mój lukier do ciasta:

Cukier puder przesiej przez sitko, dzięki czemu będzie go łatwiej utrzeć.
Do miski wsyp cukier, wlej wodę i ewentualnie olejek.
Za pomocą drewnianej pałki lub łyżki utrzyj cukier z wodą i aromatem,aż uzyskasz gładką i jednolitą masę.
Lukrem polej od razu lekko ostygnięte ciasto.

Kiedy robisz lukier do ciasta musisz zwracać uwagę na ciasto, do którego go przygotowujesz. Jeżeli chcesz nim udekorować pączki, możesz zrobić bardziej przezroczysty lukier, dodając odrobinę więcej wody. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation