Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

babki, babeczki

Składniki:
125 g masła

3/4 szkl. cukru
2 jajka
1 szkl. jogurtu greckiego
2 szkl. mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 szkl. kakao

Polewa czekoladowa:
100 g czekolady mlecznej
50 ml śmietanki kremówki 30%

Składniki sypkie przesiać.
Masło utrzeć z cukrem. Wbić kolejno jajka, jedno po drugim, cały czas mieszając.
Następnie dodawać składniki sypkie na przemian z jogurtem greckim i miksować tylko do połączenia składników.
Ciasto przelać, do wysmarowanej masłem i wysypanej mąk,ą formy z kominem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 160 stopni C i piec 50-60 minut (najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już w środku upieczone).
Przygotować polewę: śmietankę mocno podgrzać i zestawić z ognia. Dodać do niej pokrojoną czekoladę i odstawić na 3 minuty, następnie całość dokładnie wymieszać do uzyskania gładkiej, błyszczącej masy.
Upieczoną babkę udekorować przestudzoną polewą czekoladową.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation